Huishoudelijke aardgastarieven in BelgiŽ


De aardgastarieven in BelgiŽ worden niet langer door de overheid vastgelegd. Er is dus geen officiŽle prijs meer. Elke aardgasleverancier heeft zo zijn eigen prijzen. Om de eigenlijke aardgasprijs te weten, is het dus nodig om de verschillende leveranciers met mekaar te vergelijken.


Om te kunnen vergelijken met ander verbruik, wordt het verbruik van aardgas tegenwoordig niet meer in MJ uitgerekenend, maar in kWh, zoals dit bij elektriciteit het geval is. Op die wijze kan u de vergelijking maken tussen de kostprijs van een kWh elektriciteit en een kWh gas. Als u met stookolie wil vergelijken, moet u ermee rekening houden dat een liter stookolie ongeveer 10 kWh energie bevat.

Uw meter blijft het verbruik wel meten in kubieke meter. Het geleverde gas is niet overal hetzelfde. In de ene gemeente heeft het al wat meer energie-inhoud dan in de andere en ook in de loop van de seizoenen verandert de gaskwaliteit lichtjes. De omrekening naar kWh zorgt er dus voor dat u altijd dezelfde prijs betaalt voor dezelfde hoeveelheid energie. In een kubieke meter aardgas zit ook ongeveer 10 kWh energie, maar dat schommelt dus altijd wel een beetje.

Bovenop de aardgasprijs is er BTW en een energietaks verschuldigd. Maar dat is niet alles: daarbovenop moet u ook nog een federale bijdrage betalen voor de werking van de (federale) regulator van de elektriciteits- en gasmarkt (CREG) en de financiering van de sociale tarieven. Wie recht heeft op het sociale tarief moet geen energietaks betalen, maar natuurlijk wel BTW en ook de federale bijdrage! In tegenstelling tot elektriciteit, is er geen bijdrage verschuldigd voor de werking van de Vlaamse regionale regulator VREG.

Tenslotte moet u er rekening mee houden dat de aardgasleveranciers u niet alleen de prijs van het gas aanrekenen, maar ook de prijs om het gas te vervoeren tot aan uw deur. Dat doen de netbeheerders, maar hun kosten worden niet rechtstreeks aan u aangerekend, maar aan uw leverancier, die ze dan aan u doorrekent.

 


Terug naar startpagina Gas